Zverejnené: 28.05.2024

Larry Summers


Bývalý minister financií Lawrence H. Summers je jedným z popredných amerických ekonómov. Okrem toho, že Dr. Summers pôsobil ako 71. minister financií v Clintonovej administratíve, pôsobil ako riaditeľ Národnej ekonomickej rady Bieleho domu v Obamovej administratíve, ako prezident Harvardskej univerzity a ako hlavný ekonóm Svetovej banky.

Počas 90. rokov bol lídrom pri vytváraní reakcie USA na medzinárodné finančné krízy vznikajúce v Mexiku, Brazílii, Rusku, Japonsku a na ázijských rozvíjajúcich sa trhoch. Ako jeden z hlavných ekonomických poradcov prezidenta Obamu, myslenie Dr. Summersa pomohlo formovať reakciu USA na finančnú krízu v roku 2008, na zlyhanie automobilového priemyslu a na tlaky na európsky menový systém.

Summers bol prvým sociálnym vedcom, ktorý získal Cenu Alana Watermana od Národnej vedeckej nadácie za vedecký úspech, a v roku 1993 mu bola udelená medaila Johna Batesa Clarka, ktorá sa udeľuje najvýznamnejším ekonómom do 40 rokov v Spojených štátoch. Do Národnej akadémie vied bol zvolený v roku 2002. Publikoval viac ako 150 prác v odborných časopisoch.

Spolupredsedal hlavným medzinárodným panelom od nezávislého panelu G20 na vysokej úrovni o pripravenosti a reakcii na pandémiu až po študijnú skupinu Rady pre zahraničné vzťahy o transatlantických vzťahoch až po Komisiu pre inkluzívnu prosperitu Centra pre americký pokrok.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách